Határtalanul pályázat


Határtalanul: A Felvidék

 

Iskolánk az Európai Unió által támogatott Határtalanul pályázat egyik nyerteseként a hetedik évfolyamos tanulók számára kirándulást szervezett a Felvidékre 2018. október 14. és 17 között.

Vasárnap, október 14-én reggel nyolckor indultunk el a Kazinczy iskolától. A buszon beszélgettünk a határátlépésről, a vízumról és a schengeni megállapodásról.

Az első napot Kassán töltöttük, ahol először csapatokra osztottak bennünket. A csapatosztás után megnéztük a Szent Erzsébet Dómot, ahol mindössze tíz percet tölthettünk el, mert kezdődött a mise, és így II. Rákóczi Ferenc sírját sem tudtuk megkoszorúzni. A Dóm előtt megcsodálhattuk az Orbán-torony egykori harangjának másolatát, aminek eredeti verziója egy nagy tűzvészben pusztult el. A Dóm előtt nézhettük meg Kassa címerét is. A Dóm mögött találtuk Kassa zenélő szökőkútját, ami minden órában elkápráztatja a turistákat csodálatos játékával. A Dóm után a Rodostó házba kaptunk betekintést, ahol egy rendhagyó történelemórán vettünk részt. Az idegenvezetőnk elmesélte Rákóczi életét a születésétől kezdve egészen a haláláig, majd körbevezetett minket a fejedelem egykori rodostói házának Kasán felépített másolatában. A városnézés után – a lányok nagy örömére – szétnézhettünk Kassa hatalmas plázájában. A pláza után rögtön Igló felé vettük az irányt, ahol a szállásunk volt. Késő este értünk csak a szállásra, a Trió Hotelbe, így már mindenki nagyon éhes volt.       A vacsorát az érkezésünk után rögtön feltálalták, és amikor mindenki jóllakott, kezdődhetett az éjszakai bulizás. A felügyelő tanáraink jóváhagyták ezt, mindössze arra kértek minket, hogy tíz óra után már ne legyen járkálás, amit többé-kevésbé be is tartottunk.

 

Másnap a reggelit nyolc órakor fogyasztottuk el, majd rögtön Igló felé indultunk, ahol csapatmunkában dolgoztunk. Minden csapatnak kijelöltek egy nevezetes épületet, amit meg kellett keresnie. Miután elvégeztük a feladatot, az idegenvezetőnk is elvitt minket ezekre a helyekre: a városi evangélikus templomhoz, a Vigadóhoz és a Provinciális házhoz. A városnézés után a Városház tér előtt kötöttünk ki, ahol megnéztünk egy kívánságot teljesítő harangot. Természetesen mindenki kívánt tőle valamit. Az ebédünket Iglón fogyasztottuk el, délután pedig a Szlovák paradicsomba mentünk, ahol felsétáltunk a Tamásfalvi kilátóhoz, ahonnan csodálatos kilátás nyílt a tájra. Mivel a túra elég hosszú volt, mire a szállásra értünk, mindenki nagyon megéhezett és elfáradt.

 

 

A harmadik nap reggelén elbúcsúztunk a Trió Hoteltől, majd Lőcse felé vettük az irányt. Lőcsét más néven fekete városnak is nevezik, Mikszáth Kálmán regénye alapján, így az oda vezető úton az idegenvezetőnk elmesélte a név keletkezésének történetét.

 

 

Amikor megérkeztünk Lőcsére, a busz a főtér előtt tett le minket, ahol éppen vásárt tartottak. Itt tudtunk ajándékokat venni a szeretteinknek. A vásározás után szétnéztünk a városban, és az evangélikus templomba is bemehettünk. A templom után a városháza előtt lévő szégyenketrechez mentünk, amibe szintén be lehetett menni. Lőcse után Kézsmárk felé indultunk.

Kézsmárkon először bementünk két evangélikus templomba, és a másodikban megkoszorúztuk Thököly Imre sírját. A templomok után a Thököly várba mentünk, amit egy idegenvezető mutatott be nekünk. Kézsmárk után a második hotel, a Park Hotel felé vettük az irányt, ami szintén Iglón volt. A vacsorát hét órakor fogyasztottuk el, majd mindenki visszavonult a szobájába.

 

 

A negyedig nap reggelén a Park Hoteltől is elbúcsúztunk és Betlér felé vettük az irányt. Betléren az Andrássy kastélyt néztük meg, ahol szintén egy idegenvezető vitt körbe minket. A szobák nagyon szépen be vannak rendezve, rengeteg trófea díszíti őket. Nemcsak Európából, hanem a világ minden tájáról láthatók ott állatok, mert a család tagjai között voltak híres vadászok. A kastély után Andrássy Dénes és felesége, Franciska mauzóleumába mentünk, ahol megkoszorúztuk Dénes sírját is. Sok érdekes információt hallottunk ott, például azt is, hogy Dénes miért építtetett külön sírboltot magának és feleségének. A mauzóleum mögött megnéztük az Andrássy család kutyájának a sírját is. Ez a kutya húsz évig szolgálta az Andrássy családot, ezért állíttattak neki síremléket. Betlér után Tornaljára mentünk, ahol egy magyar iskola diákjaival ismerkedhettünk meg. Az iskola tanárai egy rövid beszámolóban mutatták is iskolájukat.

 

Miskolc, 2018. október 20.

Baksa Anna

7. osztályos tanuló

———————————————————————————————————————————

———————————————————————————————————————————

Hegyen-völgyön, Felvidéken!

A Miskolci Kazinczy Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Iskola 36 tanulója és négy kísérőtanára a Határtalanul! Hegyen-völgyön, Felvidéken! elnevezésű pályázat keretében ismerkedett a magyar történelemmel a középkortól napjainkig felvidéki magyar házigazdáink segítségével.

Kassa belvárosában a gyerekek felfedezték Kassa főterének nevezetességeit. Tőketerebesen az Andrássy kastélyt és kriptát kellett a gyerekeknek megtalálniuk. Bély Sennyey kastélya lenyűgöző volt.

Dobóruszkán Dobó István sírboltja mellett a nagy várvédőről érdekes történeteket hallottunk. Szirénfalván a tájházban betekintést nyertünk a II. világháború idején élt családok életébe, majd Nagyszelmenc, a kettészakított falu következett. Meglátogattuk a leleszi kolostort, amely a 14-15. században épült. Királyhelmecen a Perényiek csonkavárához kapaszkodtunk fel. Imregen a kolostorban szép 18. századi freskók látványában gyönyörködtünk. A gyerekek Kövesden bevették a várat. Bodrogszerdahelyen meghallgathattuk a Vécsey kastély előtt a Vécsey feleségéről és az ifjú Kossuth Lajosról szóló pletykát. A Szent Lukács házban török-magyar csatát modelleztünk a helyi gyerekekkel. Majd a zempléni régi városházán néztünk szét. A zempléni földvár valaha vezérsír volt, ma templom áll a közepén. Deregnyőn a református templomban istentiszteleten vettek részt a gyerekek. Negyedik nap Boly községben a magyar nyelvű alapiskola látott vendégül bennünket. Először angol, szlovák és regionális nevelés órák közül választhatunk. Közös sorversenyekre és kosárlabdázásra került sor. A borsi kastély előtt II. Rákóczi Ferenc szobránál interaktív előadás keretében a Rákóczi életéről tanultakat elevenítettük fel.

Élményekkel gazdagodva, más emberként tértünk haza erről a kirándulásról. Köszönet a Scool-túra Kft.-nek a szervezésért.

HAT-15-05-0228-018 TOKETEREBES ANDRASSY KASTELY

 

 

Amit a szülőknek tudniuk kell …

 

… a Felvidéki kirándulás című, hetedikeseknek szóló nyertes pályázatról

 • Időpont: 2016. április 24 és 27-e között, négy napos tanulmányi kirándulás
 • Szervezi a Scool-túra Kft.
 • Cél: a Felvidék természeti és kulturális kincseinek megismerése, találkozás az ott élő magyar iskolásokkal
 • Szülői befizetés: 4900Ft + 20 euro, tehát kb.11.000 Ft, mely fedezi az étkezést (napi 3x-i), az utasbiztosítást, a belépődíjakat, az idegenvezetést, az autóbusz használati díját (kaució: 500 Ft, ami visszajár az utazás végén)
 • Szükséges okmány: személyi igazolvány vagy útlevél
 • Témája: A magyar történelem a középkortól napjainkig
 • Résztvevők: 36 fő 7. évfolyamos tanuló, 4 fő kísérőtanár
 • A project részei:
  Előkészítés:
  5 előkészítő óra, fakultatív tevékenység: kirándulás a Magyarság
  Házába (1014 Budapest, Szentháromság tér 6.)
  II. Utazás: Kassa- Borsi- Nagykapos – Kövesd – Bodrogszerdahely – Nagyszelmenc –
  Szirénfalva – Dobóruszka – Lelesz – Tőketerebes – Zemplén
  III. Lezárás: 3 értékelő óra, fakultatívan vállalt témanap
 • Jelentkezni szülői nyilatkozat aláírásával és 5000 Ft befizetésével lehet

 

… a „Kárpátaljai kiránduláscímű, hetedikeseknek szóló nyertes pályázatról
„Istennel a hazáért, a szabadságért!”

 • Időpont: 2016. április 28 és május 1-je között, négy napos tanulmányi kirándulás
 • Szervezi a Scool-túra Kft.
 • Cél: Kárpátalja természeti és kulturális kincseinek megismerése, találkozás az ott élő magyar iskolásokkal
 • Szülői befizetés: 8000 Ft, mely fedezi az étkezést (napi 3x-i), az utasbiztosítást, a belépődíjakat, az idegenvezetést, az autóbusz használati díját (kaució: 500 Ft, ami visszajár az utazás végén)
 • Szükséges okmány: útlevél, melynek kiváltási költsége 2500 Ft.
 • Témája: A Rákóczi szabadságharc és a magyar nép történelme
 • Résztvevők: 35 fő 7. évfolyamos tanuló, 4 fő kísérőtanár
 • A project részei:
  Előkészítés: 3
  előkészítő óra (vetélkedő a Rákóczi-szabadságharcról)
  II. Utazás: Ungvár – Munkács – Nagybereg – Mezővári – Tiszaújlak – Vereckei-hágó –
  Csetfalva – Beregszentmiklós – Beregszász – Bereksurány
  III. Lezárás: 3 értékelő óra, fakultatívan vállalt témanap
 • Jelentkezni szülői nyilatkozat aláírásával és 5000 Ft befizetésével lehet