A népmese napja


A 2020-as év magyar népmese napján rádiós megemlékezést tartottunk.

Mennyire ismered, ismeritek a meséket? Próbáld ki magad!

A magyar népmese napjára – nem csak népmesék!

Melyik mese zanzásított(=rövidített) változatára ismertek rá?

 1. Az uralkodó az uralkodó trendnek megfelelően a felülmúlhatatlanul könnyű öltözék híve, ám egy ifjú divatkritikus megbuktatja, s nem csak a király hozzá nem értésére is fény derül.
 2. A rablókat meglopó tolvaj összetéveszti a gabonákat, és halállal lakol. Szerencsére az öccsének jobb a memóriája.
 3. Vándor és katona, aki Franciaország trónját nem fogadja el, de Tündérországét már igen.
 4. A főhős születési rendellenességgel jött világra, elkergetik, majd egy új udvar  kedvence lesz, lepkét kerget, rózsát szagolgat.
 5. A házimunkát alvállalkozásba kiadó leányzó elveszti a cipőjét, ezért jó házasságot köt egy rossz arcmemóriájú herceggel.
 6. Galaxisok megmentésért folytatott háborúban a veszélybe került hercegnő kiszabadítására induló expedíció – hála a lézerkardnak- sikerrel jár.
 7. Egy királyi pár ismeretségi körében akad egy kissé gonosz tündér, akit elfelejtenek meghívni a keresztelőre, ezért későn született lányuk csak 115 éves korában megy férjhez.
 8. A hősnőt felkapja a forgószél, aztán különös barátokra tesz szert, és kiderül, hogy a varázsló is szélhámos, így boszorkányságra van szükség a hazatéréshez.
 9. A különleges megjelenésű falakó úgy találja, hogy a vízen túl növő örökké termő fa mellett túl tunya az élet, ezért hazatér iskolájába diákvezérnek.
 10. Libapásztorból lesz színjátszó, mind az ács, az orvos szerepben remekel, de a kiválasztott célközönségének tetszésével nem találkozik remeklése.
 11. A vezír lánya addig mesél sok-sok történetet több mint 2 és fél éven át, amíg a végén életben marad.
 12. Szokatlan színű apróságoknak meggyűlik a baja egy két és egy négy lábon járó gonosszal, de mindig megmenekülnek az ármánytól, s boldogan élnek.
 13. Kis vízlakóból földlakó lesz, szerelmes is reménytelenül, s a nyelvi nehézségek miatt léglakóvá válik.

+1.   A főhősről eleinte nem lehet azt mondani, hogy nincsen fából, s igazat szólva orra sem nő meg, megjavul, és teljesen meg is változik.

Segítségül  – nem a helyes sorrendben – ezekre a mesékre ismerhettek rá:

Pinokkió (Carlo Collodi regényéből); A kis hableány ( H..Ch. Andersen meséje); Seherezádé (az Ezeregyéjszaka meséiből), Misi Mókus (Tersánszky Józsi Jenő regényéből), Hupikék törpikék; Lúdas Matyi (Fazekas Mihály tollából); A császár új ruhája ( Andersen meséje) ; Óz, a csodák csodája – Dorothy (Farnk L. Baum meseregénye); Süsü, a sárkány (Csukás István meséje), Csipkerózsika; Hamupipőke, Csillagok háborúja; János vitéz (Petőfi Sándor tollából).

 

 

Tavaly a  népmese napja alkalmából felsős tanulók olvastak meséket minden alsós osztálynak.