Épületek, történelem – kalandozás és játék


ÉPÜLETEK-TÖRTÉNETEK

Játékra hívunk benneteket, gyerekek!

A fizikai előadó melletti tárlóban 12 híres építmény makettjét láthatjátok. Havonta 2-2 épületre hívjuk fel a figyelmeteket egy QR kódos információ segítségével: a felsősöknek, alsósoknak egy-egy keresztrejtvény segítségével a Krétában, illetve az iskola honlapján.

A kicsinyített másokhoz kapcsolódó feladatok változóak lesznek. Minden hónapban le lehet adni a feladatok megoldását a könyvtárba, valamennyi feladat megoldását értékelni, és megoldóját jutalmazni is fogjuk annak tükrében, hány pályázó, milyen minőségű projektmunkát nyújtott be.

A megoldásokhoz az összes általad elérhető forrást (könyv, könyvtár, internet) használhatod, használd!

Kalandra fel az építészet, a történelem birodalmában!

Feladatok felsősöknek:

 

Mely épületekre ismertetek rá? Az épületekről külön-külön írjatok egy-egy rövid ismertetést (ki a tervezője, mikor épült, mi a funkciója, mik a különlegességei, stb.)  Terjedelem: max. 30 -35 mondat.

Alsósoknak:

Az 1. épület rejtvénye:

 1. A legsötétebb szín
 2. Egészséges innivaló
 3. Magasabb, mint a domb
 4. Páros szám
 5. Gyümölcsös más szóval
 6. Épület más szóval
 7. Közeli ellentéte
 8. Hőemelkedés

 

 

A 2. épület rejtvénye:

 1. Az egyik szülő
 2. Borsod -…- Zemplén megye
 3. Zöldségféle, lehet fás is!
 4. Díszes épület
 5. Gyümölcs
 6. A méhek „termelik”
 7. Rímes alkotás
 8. Oktató más szóval
 9. Ritmikus mozgás

 

 

A megfejtésben szereplő épületekhez kapcsolódó kérdések:

Az első épület hol található (ország, város), milyen célból épült? Mi az elnevezése az ország nyelvén? Ki volt a tervezője, ki volt az első „lakója? Miért ez lett a neve ennek az épületnek?

Hol található a 2. épület, milyen célból épült? Ki volt a tervezője, mikor fejeződött be az építése? Milyen elnevezéssel illetjük még azt az épületet? Milyen különlegességei vannak ennek az épületnek? Sorold fel legalább 3 érdekességét!

2. forduló

A 2. forduló feladatai

Qr-kódos felhívás felsősöknek:

Feladat:

Döntsétek el, melyek az igaz állítások az alábbiak közül az egyik épületre, melyek a másik épületre! A helyes válaszok után álló betűkből egy – az épülettel – kapcsolatos név, fogalom alakul ki.

Az 1. épületre vonatkozó állítások:

 • a) Az ország nyelvén így hangzik a neve: Torre Campanile. (Í)
 • a) Az ország nyelvén így hangzik a neve: Torre Pendente. (G)
 • b) A falán szereplő felirat szerint 1174-ben kezdték meg az építését, ám valójában 1173-ban. (A)
 • b) A falán szereplő felirat szerint 1063-ban fogtak a megépítéséhez. (GY)
 • c) 290 lépcsőfokot megtéve érhetünk a tetejére. (N)
 • c) 294 lépcsőfokot megtéve érhetünk a tetejére. (L)
 • d) Ez az épület egy dóm, egy keresztelőkápolna és egy temető csodálatos együttesének a része. (I)
 • d) Ez az épület egy dóm, egy püspöki palota és egy temető csodálatos együttesének a része. (E)
 • e) Ennek az épületnek alaprajza kör alakú, és nyolc emeletet számlál. (L)
 • e) Ennek az épületnek alaprajza ovális alakú, és tíz emeletet számlál a toronyszobával együtt. (M)
 • f) A nyolc központi emeletet díszes törpegaléria-rendszer övezi.(J)
 • f) A hat központi emeletet díszes törpegaléria-rendszer övezi.(E)
 • g) Ez az épület a gótika és a reneszánsz építészet jegyeit viseli magán. (Ó)
 • g) Ez az épület a bizánci és az iszlám építészet jegyeit viseli magán. (I)

Plusz kérdések:

 • Kik voltak az épület tervezői?
 • Ki volt a megfejtésben szereplő személy, és mi kapcsolja össze a nevét az épülettel?

A 2. épületre vonatkozó megállapítások:

 1. Az épület egy része otthont ad több bevásárlóközpontnak, egy természettudományi múzeumnak, egy koncertteremnek, egy képzőművészeti galériának és számtalan irodának. (P;C)

Az épület egy része otthont ad több könyvtárnak, egy történeti múzeumnak, egy bálteremnek, egy képzőművészeti galériának és számtalan irodának.(P;E)

 1. A világ legmagasabb épülete volt 2000-ig, aszerint a ranglista alapján, amely a magasságot a főbejárat és a strukturális tetőpont különbségében határozza meg. (T;R)

A világ legmagasabb épülete volt 2003-ig, aszerint a ranglista alapján, amely a magasságot a főbejárat és a strukturális tetőpont különbségében határozza meg.(E;É)

 1. Az épület 2 „elemét” 170 méter (50. és 51. emelet) magasságban egy kétszintes acélhíd (ún. Skybridge) köti össze. Ez az 58,4 méter hosszú, 750 tonnás híd 2000-től a nyilvánosság számára is látogatható. (O; -)

Az épület 2 „elemét” 170 méter (41. és 42. emelet) magasságban egy kétszintes acélhíd (ún. Skybridge) köti össze. Ez az 58,4 méter hosszú, 750 tonnás híd 2000-től a nyilvánosság számára is látogatható. (L;S)

 

 1. Az épület feltűnik az 1999-es Briliáns csapda című filmben. Ebben a műben Sean Connery és Catherine Zeta-Jones által alakított betörőpáros az ikertoronyban lévő vállalati szerverről akar több milliárd dollárt leemelni, majd utána izgalmas menekülést hajtanak végre az összekötő hídon. (L;A)

Az épület feltűnik az 1999-es Briliáns csapda című filmben, amiben a Sean Connery és a Renée Zellweger által alakított betörőpáros az ikertoronyban lévő vállalati szerverről akar több milliárd dollárt leemelni, majd utána izgalmas menekülést hajtanak végre az összekötő hídon. (N;A)

 

E)   Építésének éve: 1998; megnyitásának ideje: 1999. 08. 01. ; alapterülete: 395 000m2, építészeti stílusa: posztmodern.(I;R)

Építésének éve: 1998; megnyitásának ideje: 2000. 08. 01. ; alapterülete: 395 000m2, építészeti stílusa: posztmodern.(S; -)

 

Plusz kérdések:

Az igaz válaszok után álló betűket (két oszlopban, külön-külön lefelé összeolvasva kapjátok meg a megfejtést – ki ő, mi köze az épülethez ; a hamis válaszok után álló betűket folyamatosan összeolvasva – vízszintesen és lefelé –  egy újabb kifejezést kapsz, ez hogyan kapcsolódik ehhez az építményhez?

 

 

 

 

Alsósoknak:

 1. Minden második betűt összeolvasva ebből a betűhalmazból megkapjátok az 1. épület helyét, nevét.

SPJIBSPARITFSEWRDEJTHOGRMOLNDYK

 

 1. A 2. épület helyét és nevét a második betűhalmaz tartalmazza, itt minden páratlan betűt kell összeolvasnotok.

PXEDTCRKOMNMAJST-IFKAEVRKTEODRYOJNLYBKEUVAKLFARLSUPMQPBUNR

 

Ha már meg találtátok a két épület helyét, nevét, akkor a következő alakzatokban ehhez a két épülethez kapcsolódó 10-10 jellemző szót találtok elbújtatva. Ezeket a szavakat, kifejezéseket kell megtalálnotok, és legalább 2-2 kifejezést értelmezve – miért kapcsolódik ez a kifejezés ahhoz az épülethez – beküldenetek megoldásként november végéig a könyvtárba.

 1. A megfejtések balról jobbra vízszintesen (5 szó), függőlegesen fentről lefelé (2 szó), egy átlósan, valamint 2 szó kanyarodva található meg, azaz:

2. A 10 szóból 5-re vízszintesen       ,  egyre visszafelé         ,  egyre kanyarodva,  3-ra    függőlegesen     találsz rá (ebből egy idegen szó lesz, ami azt jelenti: égi híd).